17 Haziran 2013 Pazartesi

Engelli Yarışları Krallığı



Engelli Yarışları Krallığı

At yarişları

Günümüzde engelli yarışların popular oluşu son zamanlarda at yarışlarında önemli bir yer almaktadır. Kış mevsimi ile birlikte etkisini çok daha farklı hissettiren engelli at yarışları hız kazanması ile bu yarışların ülkemizde fazla bir bilinirliliğinin olmaması gözlere çarpan bir diğer unsure olarak gelmektedir. Bu engelli yarışların byük ilgi görmelerindeki sebeplerden biri yarışlarda yarışan atların dayanıklıkları ve cesaretli oluşları. Bu Yarış okadar dayanıklılık ve cesaret isteyen bir yarışki yarış sırasında atların hayatlarını kaybetmesi söz konus olup hatta atı koşturan jokeylerin bile hayati tehlike içerisinde olmaları bir diğer etkendir. Bu yarışlar bir çıta veya herhangibir engelin atlar tarafından atlanarak geçildiği bir parkur ile gerçekleşmektedir. Engelli At Yarışları Genellikle kış mevsiminde gerçekleştirilen bu yarışlarda zeminin ıslak olması dolayısı ile yarıita yarışan kısrakların sakatlanmalarını en aza indirmek için en iyi hava koşulu olarak görülmektedir.Bu yarışlarda yarıştırılan atların değerleri diğer saf kan yarış atlarına gore çok daha düşüktür. Fakat engelli yarışlarda yarışan atlar diğer kısraklara gore yarış pistlerinde çok daha fazla uzun ömüre sahip olup yarış severlere farklı bir izlenim zevki sunmaktadırlar.

Engelli At yarışları



Engelli yarışları avrupa ilkelerinde genellikle çok popular bir at yarışı çeşidi olup bunları sıralamak istersen başlıca İngiltere , İrlanda ve Fransa en önde gelen ülkeler olrak karşımıza çıkmaktadır. Bu yarıilar tam bir festival halinde geçip senede sadece birkez düzenlenmekte ve bahis oranları yüksek olup kazanma şansın milyon pound a kadar çıkmaktadır.Engelli koşuların en önde gelenleri ise Cheltenham Gold Cup Ve Grand Nationla Cup koşuları olarak İngilterenin elinde bulunmaktadır. Bu yarışlardan Cheltenham Festivali her yılın Mart ayının ikinci haftasında olup bir 4 gün süren bir festival sonuçunda gerçekleşmektedir. Bir diğer yarış olan Grand National ise her yılın Nisan ayı içerisinde 3 gün boyunca gerçekleştirilen bir Aintree festival eşliğinde gerçekleşmektedir.  Engelli At Yarışları

Cheltenham-Festival

Bu iki klasik dışında diğer bazı önemli engelli koşu etkinlikleri; Galway Yarışları (İrlanda), Punchestown Festivali (Cheltenham Festivali’nin İrlanda muadili), Sandown Park’da koşulan Tingle Creek, Ayr pistinde koşulan İskoçya Ulusal Yarışları, Kempton Park’da koşulan King George VI Yarışı, Chepstow Pisti’nde koşulan Galler Ulusal Koşusu, Fairyhouse Pistinde koşulan İrlanda Ulusal koşusu.

Engelli yarış atları özel olarak yetiştirilebileceği gibi  safkan yarış atları arasından da seçilebiliyor. Ciddi anlamda dayanıklılık ve kondüsyon gerektiren bu yarışlarda yer alan atların safkan olmaları gibi bir kural veya kaide yok.

Engelli yarışların anavatanı olan İrlanda 18.yy’ın başlarında iki atın boy ölçüştüğü bir engelli yarış olarak yapılıyordu.Kayıtlarda olan en eski yarış tarihi, ise 1752 yılında İrlanda’da Buttevant – Doneraile arasında 7.2 km’lik bir mesafede koşulmuştur.  Yarışın başlangıç ve bitiş noktaları her iki şehrin kilise çan kuleleriydi. (engelli yarışların ingilizce’deki karşılığı olan çan kulesi yarışları-steeplechase- terimi de buradan geliyor olsa gerek)  Günümüzde de bu şekilde iki kasaba arasında düzenlenen  amatör engelli yarışlar İrlanda’nin kırsal kesimlerinde çok sevilen sosyal etkinliklerdir. Resmi ilk büyük engelli yarış olan Grand National yarışı İngiltere – Aintree’de 1839 yılında 7.2 km mesafede koşulmuş ve koşuyu İrlanda dan katılan Lottery isimli at kazanmıştır.

Engelli yarışlar

Engelli yarış tarihindeki önemli bir diğer gelişme de 1860′lı yıllarda İngiltere’de Ulusal Avlanma Komitesi’nin kurulması ve bu komitenin organize ettiği engelli yarışların koşulmaya başlamasıdır. Bu tarihlerden itibaren engelli koşular yıllık yarış takviminde  Sandown, Newmarket, Derby, Liverpool, Hurst Park, Lincoln, Leicester gibi farklı pistlerde yapılmaya başlandı. 1920′lerde çeşitli prestijli koşular ilave edilerek yıllık program zenginleştirildi.

Bu sporun tarihçesi gereği engelli yarış dünyasında İrlanda’da yetiştirilen safkanların ağırlığı bulunuyor.. Öte yandan son yıllarda Fransa’da yetiştirilen Master Minded gibi atlar da ön plana çıkmış durumda. 2007 ve 2009 yıllarının Golden Cup galibi Kauto Star da Fransa da yetiştirilmiş bir safkan.  Yazımızın başindada belirttiğimiz gibi bu yarışlar çok tehlikeli olup yarışan Jokey ve atların ölümleri ile karşılaşılabilen bir engelli at yarışı şeklidir. 2012 yılında yarışlarda iki değerli at  olan Engelli saf kan yarış atı yarış sırasında boyun kırılması dolayısı ile hayatlarında kaybetmiştir. Ayrıca bu atlardan birinin Jokeyide komalık olarak tv ekranlarına bile yasımıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder